Novice

Vrtnarstvo AŽ (Panonska vas) prejel EU marjetico

V letošnjem letu je Pomurje dobili novega prejemnika znaka za okolje EU marjetica za turistično nastanitev. Vrtnarstvo AŽ nudi nastanitev v sobah in apartmajih v turističnem naselju Panonska vas v Tešanovcih, ki velja za eno najpriljubljenih točk v Prekmurju.

 

 

Tradicionalne hiške, krite s slamo in ometane z glino ponujajo idilično doživetje Prekmurja. Sobe in apartmaji nudijo kratek ali daljši oddih na podeželju. so odlična izhodiščna točka za kolesarske izlete po okolici. Poleg kolesarjem prijazna nastanitev so v letošnjem letu postali še okolju prijazna nastanitev in pridobili certifikat EU marjetica.

 

V Vrtnarstvu AŽ skrbijo za ločevanje in zmanjševanje količine odpadkov, električno energijo pridobivajo iz fotovoltaike, se zavzemajo za storitv/izdelke brez enkratne embalaže. Nudijo lokalno pridelano hrano, izbirajo lokalne dobavitelje. 

 

Rezervirajte svoj oddih na zdrava.panonskavas.si. 


Skriti biseri sosednje Madžarske

Kolesarji se bomo zbrali v Moravskih Toplicah, kraju znanem po termah in dobrem vinu. Pot bomo nadaljevali do vasi Prosenjakovci, kjer bomo prestopili mejo z Madžarsko. Prekolesarili bomo do lončarske vasi Magyarszombatfa in si tam ogledali rokodelske izdelke iz gline. Če pa ste ljubitelj pustolovščin pa se boste lahko ustavili v Pustolovskem parku Marokföld. Preden se bomo vrnili v rodno Slovenijo, se bomo okrepčali z madžarsko kulinariko v Nemesnepu.

 

Naslednja kolesarska postojanka bo v Bogojini, kjer vas bo očaral pogled na Plečnikovo cerkev. Na svoj račun bodo prišli tudi sladkosnedci. Preden bomo potepanje s kolesom zaključili, se bomo
ustavili v Tešanovcih kjer si bomo ogledali čokoladnico Passero in se prepustili sladkemu razvajanju.

 

Potek kolesarske poti: Moravske Toplice – Zgornji Moravci – Prosenjakovci – Magyarszombatfa – Gödörhaza – Velemer – Szentgyörgyvölgy – Nemesnep – Kobilje – Motvarjevci – Bukovnica – Bogojina – Tešanovci – Moravske Toplice.

 


Kolesarska pot za sladokusce

Kolesarska pot za sladokusce

Štartno mesto, naše kolesarske poti bodo Moravske Toplice, natančneje TIC Moravske Toplice. Tam se boste informirali o vsem, kar vas bo zanimalo. V sami okolici boste imeli priložnost se sprostiti ob
dobri kavi v termah ali pa si v središču mesta, ogledali Evangeličansko cerkev. Pot boste nadaljevali po kolesarski stezi do naselja Martjanci. Znamenitost tega naselja je bogat sakralni spomenik, občudovali pa boste lahko tudi freske Janeza Aquile. Iz vasi Martjanci se s kolesom odpravite v vas Sebeborci in Ivanovci, vse tja do vasi Kančevci. Naslednja postojanka bo v vasi Ratkovci. Vas, znana po sladkih medenih dobrotah izpod rok Jožice Celec. Če ste ljubitelj sirov, pa boste lahko svoje brbončice razvajali tudi v sirarni in mogoče tudi kakšnega vzeli s seboj. 


V Ivanjševcih si boste lahko ogledali čebelarjevo zbirko, v Berkovcih pa Časarjev mlin. Oddahnili in spočili si boste lahko pri šolskem vodnjaku na začetku vasi Prosenjakovci in imeli možnost si ogledati
propadajoči dvorec Matzenau.Naslednja zanimiva kolesarska točka je Plečnikova cerkev v Bogojini, ki vas bo navdušila s svojo unikatno podobo. Tam se boste lahko okrepčali z odlično prekmursko hrano in kapljico dobrega vina na turističnih kmetijah.


Za sam konec pa boste na svoj račun prišli čokoholiki. Veliko izbiro pralin vam ponujajo v čokoladnici Passero, ki je ponos vasi Tešanovci. Ko bodo vaše brbončice potešene, pa se boste lahko
podali k lesenemu vodnjaku- čiga.


Kolesarjenje poteka po poti:Moravske Toplice – Martjanci – Sebeborci – Ivanovci – Kančevci – Ratkovci – Lončarovci – Ivanjševci – Berkovci – Prosenjakovci – Motvarjevci – Bukovnica – Bogojina – Tešanovci – Moravske Toplice.


Kako ostati v dobri formi, ne da bi morali od doma?

Naprava, ki je kot nalašč za hladne zimske dni
Na vrata je potrkala zima in prišel je čas, ko bomo večino časa preživeli/se zadrževali v prostorih hiše ali stanovanja. Posledično se bomo zaradi tega tudi manj gibali in bomo manj telesno aktivni. Na srečo imamo za vas rešitev, da ostanete v dobri formi tudi v času zime, brez, da bi se morali odpraviti od doma.

Sobno kolo, je znano kot najstarejša fitnes naprava, ki nikoli ne gre iz mode. Ta aerobna naprava je odlična za izgubljanje podkožne maščobe, seveda pod pogojem, da se uporablja pravilno. Učinkovita vadba je kratka in intenzivna, zato jo lahko opravite zjutraj ali zvečer.


Dejstva, ki razkrivajo, zakaj je dobro uporabljati sobno kolo
Gibanje koristi vsakemu, ne glede na spol, starost in usmerjenost. Preprečuje razvoj kroničnih obolenj in zavira upadanje gibalnih in psihofizičnih sposobnosti. Eden izmed učinkovitih načinov gibanja je kolesarjenje, ki izboljšuje telesno kondicijo in vzdržljivost. To velja še posebej takrat, ko se ob kolesarjenju nekoliko spotimo in zadihamo, pri tem se dvigne naš srčni utrip.


Prednosti kolesarjenja za naše zdravje
Kolesarjenje je način rekreacije, ki pozitivno vpliva na naše telo. Zanimiv podatek pravi, da če kolesarimo s hitrostjo 15 do 20 kilometrov na uro, je to dovolj za uravnavanje telesne teže, sladkorja v krvi in holesterola. Po ugotovitvah strokovnjakov je za ohranjanje srčno-žilnega zdravja, potrebno na teden prekolesariti 150 min. Pri tem pa ni nujno, da vsak dan kolesarimo enako dolgo.
Če boste torej 3x tedensko svoj prosti čas namenili vadbi na kolesu, boste zmanjšali stres in spodbujali hujšanje. Vadba na kolesu je še posebej dobrodošla za tiste, ki imajo težave s sklepi. Ob tem si krepimo zadnjice, noge in zgornji del telesa. Pozitivno vpliva tudi na naše duševno stanje in zmanjšuje stres. V stresnih položajih postane dihanje plitko in hitro, to pa povzroči pomanjkanje kisika vmožganih. Pri uporabi kolesa pa dihanje uravnamo in ga popravimo. Kadar kolesarimo se sprošča tudi hormon sreče – endorfin. 

 

Pravilna uporaba sobnega kolesa
Pri uporabi sobnega kolesa moramo biti pozorni na pravilno nastavljivost sedeža in pravilno intenzivnost vadbe.


Sedež kolesa je pravilno nameščen, ko pedal potisnemo v spodnji položaj in je pri tem koleno popolnoma iztegnjeno. Pri intenzivnosti vadbe pa moramo paziti, da se le ta spreminja. To pomeni, da začnemo 2 do 3 minute kolesariti hitreje in pod večjo obremenitvijo. Naslednje 3 minute pa kolesarimo počasneje in z manjšo obremenitvijo. Čas vadbe pa naj traja vsaj 25 minut.


Pripravite se na zimo

Zima že počasi trka na naša vrata. Ustrezno se pripravite na zimske mesece, ki so pred nami. Bodite še naprej polni elana in naj vam nizke temperature ne pridejo do živega.

Sonce ima na nas zelo dober in pozitiven vpliv, še posebaj v teh turobnih in hladnih mesecih. Vendar nas žal v teh dneh ne razvaja pogosto in smo že zaradi tega razloga bolj umirjeni, brez energije in zaspani. Raziskave so pokazale, da bi v tem času morali poseči po ingverju. Zakaj? Ker poveča izločanje dopamina, hormona, ki je povezan z občutkom sreče in veselja.

Poskrbeti moramo tudi za svoj imunski sistem. V svoj jedilnik bi morali vključiti več brokolija, cvetače in ohrovta. Ta živila vsebujejo snov, ki neposredno okrepi celice imunskega sistema, zaradi česar nas ta lažje brani pred vsemi napadalci. Najboljše je, da si jih pripravimo na pari in tako ohranimo čim več zdravilnih hranil.

Ko začnemo prostore ogrevati, zunaj pa piha hladen veter, se to tudi hitro opazi na naši koži. Postane bolj suha ter posledično izgubi lesk. V tem času bi morali poseči po kremi, katera vsebuje karitejevo ali kakavovo maslo oziroma jojobino ali mandljevo olje.


Kolesarska pot – Pot Jeruzalem

Ljutomer – mesto samoroga!

Pot tokrat pričnemo v Ljutomeru, kjer si morete ogledati lep ljutomerski Glavni trg z rotovžem in Marijinim znamenjem. Ljutomer je mednarodno znan po svojem nenavadnem in priljubljenem Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina, ki se odvija vsako leto konec julija.

 

S kolesom nadaljujemo pot proti Ormoškim goricam, ki slovijo po svoji izjemni lepoti v vseh letnih časih, dobrem vinu in energijskih točkah. Valoviti griči Jeruzalema, kar kličejo vse bolj telesno pripravljene kolesarje, kajti na vrhu na vas čaka čudovit razgled, ki vas ne bo pustil ravnodušne.

Kolesarjenje poteka na relaciji: Ljutomer – Jeruzalem – Vinski Vrh – Miklavž pri Ormožu – Zasavci – Lačaves – Gomila pri Kogu – Stročja Vas – Ljutomer.


Varna vožnja v temi

Dnevi so vse krajši in le stežka najdemo čas za kolesarjenje ob dnevni svetlobi. In ravno iz tega razloga se moremo pripraviti na vožnjo v temi, da bo naša vožnja potekala varno in brez posledic.

Priporočljivo je, da uporabljamo utripajoče magnetne indukcijske luči, ki zagotavljajo dovolj svetlobe, da smo v prometu opazni. Magnetne indukcijske luči so odlična izbira, saj v primerjavi s klasičnim dinamom ne povzročajo dodatnega trenja na kolesu in prav tako se nam ne more zgoditi, da bi se nam izpraznile baterije.

Za vožnjo zunaj osvetljenih naselij je priporočljiva uporaba klasičnega ali magnetnega dinama, ki zagotavlja dovolj svetlobe, da si osvetlimo pot pred seboj in se tako izognemo nezaželenim padcem zaradi različnih ovir ali neravnega terena.

Vidni smo lahko tudi z oblačilami. S tem seveda zdaj ne mislimo, da bi se morali obleči v oblačila kričečih ali fluorescentnih barv. Potrebno je, da smo pri nakupovanju malo bolj pozorni in bomo našli oblačila, ki so ponoči vidna, saj že imajo odsevne elemente integrirane na lep in nevpadljiv način.

Če imate na kolo seboj nahrbtnik ni slaba ideja, če si tudi zanj omislite odsevnika, če jih nima.

Čelada je obvezna spremljevalka vsakega kolesarja. Za vožnjo ponoči vam svetujemo, da uporabljate čelade z integriranimi LED-diodami, ki utripajo med vožnjo, ali z odsevniki.

Ne pozabite tudi na odsevne trakove, ki jih lahko ovijete okrog rok in gležnjev.


Kolesarska pot: K Plečnikovi golobici

Sproščeno in družinsko kolesarjenje po okolici Moravskih Toplic

Svojo pot začnite v Moravskih Toplicah, kjer se lahko pustite razvajati v bližnjih termah in nato nadaljujete s kolesom po ravninski poti proti Tešanovcem.

Lesena čiga in čokoladne dobrote.
Zapeljite se do lesenega vodnjaka, kjer si lahko privoščite kratko pavzo. Nato pot nadaljujete do središča vasi, kjer boste razvajali svoje brbončice s sladkimi pregrehami v podeželski čokoladnici. Če nadaljujete svojo pot po kolesarski stezi vas bo pripeljala do znamenite »bele golobice« - Plečnikove cerkve v Bogojini.

Plečnikov arhitekturni biser.
Plečnik si je svojo mojstrovino zamislil, kot združitev vere in narodnega bogastva. Povzpnete se lahko do bližnjega razglednega stolpa s pogledom na okoliške vinograde in Ravensko.

 

Nadaljujete svojo pot proti Ivancem, kjer boste kolesarili mimo gramoznice do vasi Ivanci, ki je znana po prireditvi »zelenjadarski dnevi«, ki jih pripravljajo vsako leto v septembru. Pot vas bo naprej zanesla po ovinkasti cesti do vasi Mlajtinci, ter naprej mimo golf igrišča nazaj do Moravskih Toplic.

 

Kolesarjenje poteka po poti: Moravske Toplice – Tešanovci – Bogojina – Ivanci – Mlajtinci – Moravske Toplice.